Nepremičninska debata v Odmevih

V ponedeljkovih (29.12.2008) Odmevih so govorili tudi o nepremičninah. Oddajo si lahko ogledate na temle linku: http://www.rtvslo.si/play/odmevi/ava2.25434328/ (če vas debata o Izraelu ne zanima, potem začnite pri 19 minuti).

Podrobnejši komentar prepuščam vam, izpostavil bi samo nekaj glavnih poudarkov in cvetk, opremljenih z mojim razmišljanjem.

Urban Jagodic: »To obdobje je najslabše doslej.« … Gospodu je potrebno izreči pohvalo, saj je eden redkih »nepremičninarjev«, ki je priznal, da situacija ni ravno rožnata.

Urban Jagodic: »Ob Vrbskem jezeru v Avstriji so nepremičnine za tretjino cenejše od kranjskogorskih.« … Še kako drži. In če se postavimo v vlogo nekega globalnega investitorja, ali bo raje investiral tja ali v našo Kranjsko Goro? Kdo ima višjo bonitetno oceno: Slovenija ali Avstrija? Ali bolj lokalno: koliko časa mora za nakup nepremičnine v Avstriji delati Avstrijec in koliko za nakup pri nas Slovenec?

Daniel Smuk: »Apartmaji v Kranjski Gori so se januarja prodajali po cenah od 5.500 do 6.000 EUR/m2, sedaj pa le še po 3.500 do 4.000 EUR/m2, stari tudi po 2.500 EUR/m2.« … Čez nekaj trenutkov kamera pokaže transparent, kjer nova stanovanja ponujajo po 2.440 EUR/m2. In zanimivo, tudi za tako ceno ni velikega povpraševanja.

Daniel Smuk: »Angležev in Ircev ni več.« … Upam, da ne bo sedaj tistih nekaj Angležev krivih za brezglavo rast cen v preteklosti. Da pa jih ni več, je samo še en dodaten pokazatelj precenjenosti naših nepremičnin.

Daniel Smuk: »Prodajalci so v preteklosti preveč dvigovali cene.« … Ironija v tem je ta, da so jih dvigovali ob znatni podpori Smukove agencije. Med prodajalci je bil večkrat tudi sam, zato bi pričakoval izjavo v prvi osebi množine.

Igor Blažina: »Naša prognoza je 15 – 20% znižanje cen nepremičnin.« … To je že dokaj konkretna napoved, vprašanje pa je, če bo dovolj.

Zoran Madon: »Padec cen nepremičnin ne bo večji kot 3%.« … Ne vem, če trenutna slika ne kaže že večjih padcev.

Andreja Cirman: »Bili smo previsoko glede na kupno moč. Jazbinškova razprodaja je bila razprodaja stoletja.« … Gospa ima še kako prav.

Anton Kožar: »Cene v Kranjski Gori so bile tudi v preteklosti na realnih tleh. V tem primeru namreč ne gre za tržno kategorijo, pač pa za luksuzno kategorijo. Ocenjevalci ji pravimo netržna vrednost.« … Potemtakem v Kranjski Gori trga ni, je kvečjemu samo »netrg«.

Anton Kožar: »V Nemčiji delež zemljišča v lastni ceni stanovanja predstavlja v povprečju 15%.« … Lepo bi bilo, da bi tudi mi počasi prišli do take slike.

Anton Kožar: »Najem je popolnoma komplementarna zadeva nakupu.« … Temu lahko samo pritrdim, a na žalost večina Slovencev misli drugače.

Anton Kožar: »V letošnjem letu najemnine rasejo, ker je dobro.« … Moje stališče glede tega si lahko preberete v temle zapisu. Upam pa, da so si najemniki (bodoči ali sedanji) ob tej izjavi zatisnili ušesa.

Bojko Jerman: »Strošek GOI (gradbena, obrtniška, inštalacijska dela) za povprečno stanovanje znašajo od 1.200 do 1.500 EUR/m2.« … Mogoče kakšna neorganizirana balkanska podjetja res morajo delati po takih cenah, da preživijo. Ali pa si le prisvajajo previsoke marže? Ob normalni in zdravi konkurenci cena ne bi smela biti višja od 600 do 800 EUR/m2.

Bojko Jerman: »Hišo staro 30 let je treba takoj prodati in zgraditi pasivno hišo.« … Sicer se je gospod s to izjavo nekoliko pošalil, a vseeno mislim, da komentar ni potreben.

Bojko Jerman: »V Ljubljani primanjkuje 3000 – 4000 stanovanj za potrebe najema.« … Stanovanj je več kot dovolj, vprašanje je le, kaj se z njimi počne.

Očitno naša nacionalna televizija pri debatah o nepremičninskem trgu res nima sreče, je pa vsekakor pohvalno, da o tem poroča.

P.S.: Za lažjo predstavo dogajanja v Kranjski Gori prilagam tabelo z vsemi transakcijami s stanovanji (navadnimi in počitniškimi) na območju Kranjske Gore v letošnjem letu, ki so vnesene v bazo ETN (vir: Geodetska uprava Republike Slovenije). Povprečne cene na kvadratni meter ne bo težko izračunati. Zaradi boljše ločljivosti si jih oblejte na temle naslovu.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zakon o zemljiški knjigi postaja stalnica v Državnem zboru

Nespametnost nepremičninskih agentov