Privatizacija zemljiške knjige v rokah poslancev

Dober mesec nazaj se je na tem spletnem mestu odvijala debata o novostih v zemljiškoknjižni zakonodaji, ki so jih pripravili na Ministrstvu za pravosodje. Za osvežitev spomina oziroma za tiste, ki vas takrat ni bilo zraven, predlagam ogled spodnjih povezav.

Minister Zalar zemljiško knjigo podarja notarjem (http://www.finance.si/blog.php?id=5&post=659)

Odmev: »Minister Zalar poenostavlja postopke za državljane!« (http://www.finance.si/286329)

Minister Zalar zemljiško knjigo podarja notarjem (nadaljevanje) (http://www.finance.si/blog.php?id=5&post=662)

Odmev: »Minister Zalar poenostavlja postopke za državljane!« (nadaljevanje) (http://www.finance.si/286404)

Odmev na odmev: Minister Zalar poenostavlja postopke za državljane! (http://www.finance.si/blog.php?id=5&post=663)

Zgodba se je po tem nadaljevala tudi v ostalih medijih (segla celo do TV Dnevnika), seveda z nespremenjenimi stališči. Ministrstvo kljub nasprotovanju dela strokovne javnosti (tisti, ki so jim spremembe pisane na kožo, so seveda za) in javnosti nasploh vztraja pri svojem predlogu. Še celo varuhinja človekovih pravic je v petkovi številki Dela izrazila nestrinjanje s predlaganimi spremembami. Med drugim je zapisala: »Takšna rešitev ne temelji na razumnih in utemeljenih razlogih, zlasti v primerjavi z drugimi, pravno zahtevnejšimi sodnimi postopki, v katerih se sprejemajo meritorne odločitve, kljub temu pa za navedene postopke zakonodajalec ni predvidel obveznega zastopanja po profesionalnih pooblaščencih,« in še: »Zasledovanje hitrosti odločanja v zemljiškoknjižnih postopkih, ki je sicer lahko pomemben vidik pravne varnosti, ne upravičuje tolikšne omejitve postulacijske sposobnosti, kot jo prinaša nova ureditev zemljiškoknjižnega postopka.«

Ministrstvo za pravosodje naj bi Notarski zbornici že poslalo predlog znižanja notarske tarife za zastopanje v zemljiškoknjižnih postopkih, vsaj tako zatrjujejo na Ministrstvu. Kot smo že ugotovili v enem izmed prejšnji zapisov, gre pri tem verjetno samo za zavajanje javnosti. Če bi želja po znižanju res bila, bi bil zgoraj omenjeni predlog že del predlaganih sprememb zakonodaje, na pa šele začetek nekega kvazi usklajevanja z Notarsko zbornico. Predvidevam, da slednja nad znižanjem do sedaj priborjenih notarskih tarif ni ravno navdušena.

Je pa minister za pravosodje, g. Aleš Zalar, v eni izmed svojih izjav nekoliko odstopil od dotedanjih navedb strokovnih služb Ministrstva. Dejal je, da že danes okrog 60% vlog v zemljiškoknjižnih zadevah opravijo notarji (vir: Delo). Prejšnji podatek Ministrstva je bil 95%. Razlika ni ravno majhna, vse skupaj pa jasno govori o tem, da kakšnih verodostojnih podatkov nima nihče in vsi govorijo več ali manj na pamet. In če imamo po novem samo 60% vlog, ki jih že danes opravijo notarji, potem jim z novo zakonodajo podarjamo še preostalih 40% posla. In kar nekaj od 40% odvzamemo podjetjem, ki danes nudijo tovrstne storitve in se zanje borijo na trgu. Skratka, še bolj radodarno do notarjev in odvetnikov, kot je bilo videti na začetku, in še bolj kruto do že dodobra upehanega gospodarstva.

Danes ob 14. uri se začenja 20. seja Državnega zbora Republike Slovenije. Na njej bodo poslanci med drugim obravnavali tudi spremembe zemljiškoknjižne zakonodaje. V dveh letih ministrovanja gospoda Zalarja se je izkazalo, da je slednji vse prej kot minister vseh nas državljanov. Očitno so mu veliko bližje sodniki, odvetniki in notarji, le tožilci (ali bolje tožilka) mu povzročajo nekaj težav. Dragi poslanci v Državnem zboru, glede na to, da ste bili neposredno izvoljeni s strani ljudstva, boste v zgornjem primeru stopili v našo bran, ali boste po vzoru Ministrstva za pravosodje skrbeli le za dobrobit že danes dodobra priviligiranih in dobro situiranih skupin? Preudarno glasovanje vam želim!

Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
pametni napotki..toda,kaj v primeru ,ce poskusnega izracuna se ni..?!kaj storiti v takem primeru(glede na datum)..?hvala,lp!
Oseba Anže Urevc sporoča …
Avtor je odstranil ta komentar.
Oseba Anže Urevc sporoča …
Če obvestila niste dobili, potem se oglasite v eni izmed pisarn GURS. S seboj vzemite kakšno dokazilo o lastništvu.

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zakon o zemljiški knjigi postaja stalnica v Državnem zboru

Nespametnost nepremičninskih agentov

Nepremičninska debata v Odmevih