Omizje (29.10.2008) - Bodo stanovanja res cenejša?

Zadnjič sem si na RTV Slovenija ogledal oddajo Omizje, ki je govorila o aktualnem dogajanju na slovenskem trgu nepremičnin. Ker se mi je ravno na dan predvajanja rodil prvi sin, sem ogled opravil nekaj dni kasneje na internetnih straneh naše javne radiotelevizije. Sedaj lahko rečem, da bi bilo vseeno, če tega ne bi storil, saj oddaja ni bila nič posebnega. Prej bi rekel, da je bila slaba. Že sama voditeljica ni imela kaj dosti pojma, nekaj podobnega pa bi lahko veljalo tudi za goste. Vsak je več ali manj samo okopaval svoj vrtiček, konkretnega pa povedal bolj malo.

Voditeljica si je pred oddajo verjetno prebrala nekaj člankov na temo trga nepremičnin v zadnjem letu, kaj več pa ni storila. Poleg tega je precej zgrešila pri izbiri gostov. Povabila je dva »nepremičninarja«, gospoda Toša in gospoda Madona, ki sta seveda zaradi dobrobiti ali kar obstoja lastnih podjetij govorila o tem, da večjih pretresov ni pričakovati, da je res likvidnost nekoliko slabša, a nič zato. Oba, sploh pa gospod Toš, sta dolgovezila po dolgem in počez, tako da gledalci na koncu sploh niso razumeli, kaj sta hotela povedati. Spraševati »nepremičninarje« o dogajanju na trgu je isto, kot spraševati bankirje o tem, ali mu že primanjkuje denarja. Odgovori enih in drugih so seveda jasni vnaprej. Med drugim, podobno napako delajo na Financah.

Da naslednja gostja, gospa Hilda Tovšak, sicer direktorica velenjskega gradbenega podjetja Vegrad, o nepremičninskem trgu nima pojma, je bilo jasno že vnaprej. Da bo morebiti izdala kakšno podrobnost, kako globoko je zaradi gradenj za trg že zabredlo podjetje, ki ga vodi, pa tako ali tako ni pričakoval nihče. Še manj pričakovan je bil podatek, kaj je morala ponuditi ljubljanskemu županu, da je odkupil stanovanja v Celovških dvorih in ji s tem vsaj za nekaj časa rešil likvidnost (o blokiranem računu si lahko preberete na spletnih straneh Financ).

Tudi od mag. Bernarda Brščiča sem pričakoval več. Nekako sem imel občutek, da mu je prvi cilj promocija samega sebe in želja iti ob bok t.i. mladim ekonomistom. Kaj tehtnega povedati, mu je bila bolj postranska stvar. Na žalost, ker bi lahko dal veliko več.

Podobno bi lahko precej več povedal novinar Financ, gospod Novica Mihajlović, ki ga poznam z nekih poslovnih stikov in vem, da je lahko veliko bolj prepričljiv. Je bil pa vsaj toliko pošten, da se je odgovorom, ki niso iz njegovega področja, raje odpovedal. Kdo drug, tudi nekateri izmed ostalih članov omizja, bi kljub temu razpredal naprej in nazaj. Ker gospod Mihajlović tudi na Financah ne pokriva obravnavne teme, bi pričakoval, da bodo poslali koga drugega.

Dr. Aleš Bulc je sicer v eni izmed izjav za komercialno televizijo vehementno napovedal padce cen nekaterim nepremičninam tudi za 70%, a je izjavo v Omizju nekoliko omili z obrazložitvijo, da se bo to zgodilo le bo sovpadu nekaterih črnih dogodkov. Kaj je s tem mislil, ne vem. Ob sovpadu »črnih dogodkov« je to vedno možno, ne samo danes. Če npr. pride do vojne ali naravne katastrofe (potresa, viharja, etc.), sovpada sploh ni treba, je dovolj že en sam dogodek. Sicer sem pa mnenja, da gospod dr. Bulc ni ne vem kakšen v praksi preizkušen strokovnjak in zato na njegova mnenja ni vredno polagati prav veliko.

Gospod Laki Hazabent iz Unicredit banke, je podobno kot zgoraj navedena »nepremičninarja« bolj branil svojo branžo in pomirjal, da večjega upada poslov ni in ga za prihodnost ne skrbi preveč. Ker bančni sistem temelji na zaupanju, je seveda nerealno pričakovati, da bodo bankirji tisti, ki bodo šli podirat lasten sistem z informiranjem strank v kako globoki krizi so. Gospod dr. France Arhar, direktor omenjene banke, je že večkrat povedal, da se banka lahko sesuje čez noč.

Vsekakor sem v oddaji pogrešal nekaj pravih strokovnjakov s področja nepremičnin, v prvi vrsti gospo dr. Andrejo Cirman in gospoda dr. Igorja Pšundra. Sploh slednji ima tako teoretičnega kot tudi praktičnega znanja veliko. Med drugim tudi s finančnih trgov, zato bi lahko potegnil marsikatero primerjavo.

Na žalost so na RTV Slovenija udarili mimo in iz napovedano zanimive oddaje naredili nek nezanimiv samopromocijski show nekaterih povabljencev. Predvsem pa naj v prihodnje v goste ne vabijo več »nepremičninarjev«, ki jim je pač zaradi nerazvitosti trga v preteklosti uspelo ustvari nekaj premoženja in so posledično seveda mnenja, da so poleg vsrkali tudi vso pamet tega sveta. Počakati je potrebno, da prihajajoča kriza naredi svoje, potem pa bo res čas za tiste prave, ki v resnici tudi nekaj vedo.

Komentarji

Oseba Anonimni sporoča …
Anže, nikakor ne najdem vašega e-maila (morda sem čorav).

Prosim, če me kontaatirate na :

jure.gostisa@finance.si


Hvala in lp,
Jure Gostiša, urednik Finance.si

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zakon o zemljiški knjigi postaja stalnica v Državnem zboru

Nespametnost nepremičninskih agentov

Nepremičninska debata v Odmevih